איך לחזק את הביטחון העצמי של ילדכם?

ילד שמרגיש אהוב ומוערך, לא משנה מה קרה, מה עשה או מה יקרה בעתיד - ירגיש בטוח בעצמו

הורים פונים אליי ומבקשים עצות בנוגע לחיזוק ביטחונו העצמי של ילדם. להורים תפקיד חשוב ביצירת ביטחון עצמי אצל ילדם. ילד שמרגיש אהוב ומוערך, לא משנה מה קרה, מה עשה או מה יקרה בעתיד - ירגיש בטוח בעצמו.

אז איך עושים את זה? 

  • ראשית גדלו את הילד באהבה, כפי שהוא, בלי לנסות לשנות אותו. לרובנו יש פנטזיות לגבי איך ומה יהיו ילדינו. אנו מנסים להוביל את הילד לעשות דברים שבעיננו הם חיובים. לדוגמא אם שמספרת שבנה בן ה-6 לא מוכן ללכת לחוג כדורסל, ומעדיף ללכת לחוג לגו. בעיני האם הילד חייב לשחק כדורסל, כי אם לא יידע לשחק הוא לא יהיה מקובל חברתית, ובמה יועיל לו לדעת לבנות דמויות? מאבקים אלה לא יובילו לכלום, מלבד תסכול ותחושת אכזבה שיינטעו בילד. ברגע שתקבלו את ילדכם כפי שהוא, כיישות נפרדת מכם, תתמכו בו ותראו לו כמה אתם גאים בו - ילדכם יפרח, ירגיש אהוב וילמד לסמוך על עצמו.
  • פתחו אצל הילד תחושת שייכות והאחריות. שתפו את הילד במטלות הבית על מנת שירגיש חלק בלתי נפרד מהמשפחה. אפשר לשאול את ילדיכם על מה הם היו רוצים להיות אחראים בבית? לשתף ולהתייעץ איתם. תנו להם משימות קטנות בבית, כגון לדאוג לאוכל לכלב/לחתולה, לסדר שולחן לארוחה, לפנות כלים לכיור/למדיח וכדומה. אפשר להכין טבלה ובה פירוט המטלות של כל אחד בבית, לאחר הסכמתם.
  • הקשיבו לילדכם, הכילו אותם - אם ילדיכם מספר לכם שהוא מפחד מעכביש, אז הקשיבו לו, הכילו אותו, אל תשפטו אותו ואל תבטלו אותו. אפשר לומר "אני מבינ/ה שזה מפחיד אותך" ואפשר גם לשתף אותו בפחדים שהיו לכם כשהייתם קטנים ולספר איך התגברתם עליהם. ברגע שהילד ירגיש שזה בסדר לפחד, להיות עצוב או מאוכזב, ושאנחנו ההורים לא "מתפרקים מזה", ואוהבים אותו בכל מצב - הוא ירגיש טוב יותר ואהוב מבלי להרגיש לא בסדר על כך שהוא כועס / עצוב / מאוכזב וכדומה.
  • האמינו בילד שלכם! ילדים מתמודדים עם המון קשיים במהלך היום, לאחר שהקשבתם להם, עיזרו להם לראות את הכוחות שלהם, החוזקות שלהם. אמרו להם מהם החוזקות שלהם ושאתם מאמינים וסומכים עליהם שיצליחו. ילדים רואים את עצמם באופן שדמותם משתקפת בעיני הוריהם. סייעו להם להרגיש שהם מסוגלים ויכולים להסתדר ולפתור בעיות בכוחות עצמם, וזה כמובן יגרום להם לתחושת ביטחון.
  • הקדישו לילדיכם כעשרים דקות של פעילות משותפת מידי יום: הקראת סיפור, משחק או יצירה. היו איתם ללא טלפונים, מחשבים או טלוויזיה פתוחה. נתקו הכל ובלו איתם זמן איכות נטו.

ולסיכום, ביטחון עצמי אצל ילדים הוא דבר שנבנה לאט לאט. לגרעין המשפחתי השפעה ניכרת על התפתחות הביטחון העצמי אצל ילדכם. הילד מגבש אצלו תפיסת עולם שנשענת על החוויות הפרטיות של בתוך הגרעין המשפחתי. אם נדאג שירגיש אהוב, מובן ומוכל הוא ייקח את הצידה הזו לדרך וידע איך להתמודד עם החיים באופן חיובי.