גם לילדים שלכם מגיעה זכות בחירה!

רק ילד שקיבל הזדמנות לעשות לעתים את בחירותיו שלו, גם במחיר כישלון, יגדל להיות ילד שמאמין בעצמו

כל הורה כמעט מכיר את המשפט השגור בפי הילדים הקטנים יותר: "אתם לא מחליטים עליי". אלא שהאמת היא שונה כמובן. מהרגע שבו התינוק מגיח לאוויר העולם, אנו ההורים "מחליטים עליו". מדוע? כי לרוב אנו באמת יודעים -  או לפחות מאמינים שאנו יודעים - מה הכי טוב לילדים שלנו, החל ממה הם יאכלו, כמה הם יאכלו, מה הם ילבשו, כמה זמן הם ייצפו בטלוויזיה או ישחקו בפלייסטיישן, מתי ילכו לישון ועוד.

דווקא בגלל המציאות הזו, שבה אנו מקבלים את רובן המכריע של ההחלטות עבור ילדינו, ישנה חשיבות גדולה למציאת מקומות שבהם נוכל מעט לשחרר את הצורך שלנו בשליטה. אם אנחנו רוצים לגדל ילדים עצמאים, אחראים ובעלי ביטחון עצמי גבוה, עלינו לתת גם להם לעשות את הבחירות שלהם – וכן, לפעמים גם לטעות. רק בדרך הזו הם ילמדו לקחת אחריות על המעשים שלהם, ללמוד מהטעויות שלהם - ולהכיר את עצמם.

ילדים שמגיל צעיר מלמדים אותם לבחור מפעם לפעם, גדלים להיות ילדים עם ביטחון עצמי גבוה, ילדים שמרגישים שסומכים עליהם, שיש להם חשיבות והשפעה. והכי חשוב - יש להם שליטה על מה שקורה להם בחיים.

כך, לדוגמא, ילד שמגיל קטן לומד לבחור לעצמו בגדים בבוקר (אפשר להתחיל על ידי בחירה בין שני בגדים), יגדל לסמוך על טעמו שלו ויפתח טעם אישי משלו. ילד שמבין מגיל צעיר שהוא אחראי על הכנת שיעורי הבית שלו, לימוד לקראת מבחנים והכנת עבודות ילמד שהוא אחראי על מצבו הלימודי והציונים שלו ויבין שהוא האחראי הבלעדי למצב. כמובן שעלינו ההורים לעזור ולכוון את הילדים שלנו, אך עלינו לשחרר את הצורך שלנו בשליטה על מנת שהילד/ה ילמד לסמוך על עצמו - ולא על הוריו שמתפקדים כשוטרים ומנהלי עבודה ברבים מהמקרים.

המלצות:

  • הרחיבו את המקומות בהם הילד יכול לבחור.
  • תנו לילדים למצוא פתרונות לבעיות שלו לבד, עודדו אותו לחשוב על פתרונות יצירתיים.
  • התחשבו בדעותיהם של ילדיכם, כבדו את רצונותיהם.
  • במידה שדעתם של הילדים לא התקבלה, הסבירו להם מדוע אתם לא מסכימים עמם ומדוע התקבלה החלטה אחרת.
  • תנו לילדים לשאת באחריות והשלכות של הבחירות שלהם (גם אם הם נכשלו).
  • למדו אותם לבקש עזרה כשהם צריכים (כלי חשוב לחיים).
  • שדרו להם שגם אם הבחירה שלהם לא היתה מוצלחת, אתם תמיד פה לצידם.

ילדים שמגיל צעיר איפשרו להם לבחור ולקחת אחריות על המעשים שלהם, כיבדו את דעתם ואפשרו להם להביע את דעתם - אלו ילדים שיגדלו להיות מבוגרים שלוקחים אחריות על המעשים שלהם, לומדים מהטעויות שלהם ובעלי ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות.